Garázs berendezések

garázsberendezések

A garázs felszerelése és fejlesztése: gyakorlati tippek.

2021. július 02. 15:10 - István alkatrészek

A garázs felszerelése és fejlesztése: gyakorlati tippek.

 

 

 

 

 A járművek tárolására garázs szükséges. Ha megfelelő felszereléssel rendelkezik, akkor szerszámok és felszerelések tárolójává, kamrájává és műhelyévé is válhat. Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogyan lehet egy garázst felszerelni, hogy ez kényelmes, multifunkcionális helyiséggé váljon, stílusos férfi dizájnnal.

 

A garázs belső kialakításának a garázs elrendezésének kidolgozásával kell kezdődnie. Ez szükséges a rendelkezésre álló hely megfelelő elosztásához. Az első dolog, természetesen, egy autó helyének megjelölése. Ezután meghatározzák az összes szükséges gépjármű felszerelés tárolására szolgáló állványok helyét. A fennmaradó helyet saját belátása szerint meg lehet tölteni.

Ugyanebben a szakaszban érdemes dönteni a bevonat színéről. Jobb, ha a falakat világossá teszik, hogy a garázs ne tűnjön túl zsúfoltnak. Ezenkívül a világos belső árnyalatok enyhítik a műszaki helyiség hiányosságait. A világos felületek fényében a szerszámokkal és alkatrészekkel ellátott polcok kevésbé tűnnek rendetlennek.

 

Befejező anyagok
Egy egyszerű projekt elkészítése után el kell döntenie a falak, a padló és a mennyezet befejező anyagát. Ebben az esetben elsősorban a különféle befejezési lehetőségek műszaki jellemzőit veszik figyelembe. De az esztétikát is figyelembe veszik, mivel a garázs kialakítása nem az utolsó érték a kialakításában.

A garázs belsőépítészeti anyagaira vonatkozó fő követelmények:

tűzállósági;
nem toxikus;
ellenállás a mechanikai igénybevételnek;
vegyszerekkel szembeni ellenálló képesség;
szennyezésállóság;
szerénység a távozásban.
vakolat
A faldekoráció leggazdaságosabb megoldása a vakolat. A kiváló minőségű vakolat sok évig tart. Ennek a lehetőségnek a fő előnye az abszolút tűzbiztonság. A mínuszok közül a vakolat folyamatának időtartama és a képzett szakemberek vonzásának szükségessége megemlíthető.

 

festék
A festendő falakat alapozással és gittel kell felrakni. Az eredmény egy sima felület legyen, jó tapadással. A garázs belsőépítészetéhez gyakran vízszintes homlokzati festékeket használnak. Nem érzékenyek a nedvességre, és nagy mértékben ellenállnak a kopásnak.

Gyakran használnak akrilfestékeket, amelyek bármilyen alappal való megmunkálásra alkalmasak. Az ilyen festék boríthatja a vakolatot, a téglafalat vagy például a betont. Ez a garázsfalak leggazdaságosabb festési lehetősége.

A szakértők javasolják, hogy a téglafalakat mélyen áthatoló homlokzati festékekkel kell festeni. Egyenletesen tölti ki a kerámia fal és a beton illesztéseinek pórusait. Az eredmény egy megbízható védő- és dekoratív bevonat.

Ha a fal beton, akkor jobb, ha szerves gyanta alapú akrilfestékkel díszítjük. Ebben az esetben a hely nem veszíti el az önellátás lehetőségét, és a garázsban mindig optimális a páratartalom.

 

csempe
A kerámia burkolólapokat fali burkoláshoz használják minden olyan helyiségben, ahol magas a páratartalom és a hőmérséklet. Ez egy megbízható és tartós anyag, amely könnyen tisztítható és nem igényel bonyolult karbantartást. A csempézett díszítést azonban a meglehetősen magas költségek miatt ritkán használják a garázsok tervezésében.

 

Öntött
A garázs fa vagy műanyag béléssel készíthető el. A fát fokozott tűzveszélyesség jellemzi, ennek ellenére sok autóvezető ezt a lehetőséget választja a garázsukban. Nagy szerepet játszik a falemezek esztétikai vonzereje, amelyek hosszú távú tartózkodáshoz kényelmesebbé teszik a műszaki helyiséget.

Az esztétika mellett a falemezek használata is egyszerű. Könnyen felfüggeszthet egy polcot vagy egy fogast. Ezért az így díszített garázsok száma nem csökken. Jó, hogy jelenleg egy garázsban lévő fa bélés tűzveszélyét speciális impregnálásokkal lehet (és kell) csökkenteni.

 

A műanyag panelek annak ellenére, hogy ugyanúgy vannak felszerelve, mint a fából készült, alapvetően eltérő kivitelűek. A műanyag sokkal kevésbé éghető. Ennek azonban van még egy jelentős hátránya - nagyon törékeny. Az ilyen felülettel ellátott garázsban nem számíthat a falra szerelt felszerelésre, az összes állvány csak padló lehet. Ezenkívül a műanyag bélés mechanikailag nagyon könnyen megrongálható.

 

mellékvágány
A ládára szerelt iparvágány, valamint bélés. A garázs belsőépítészetéhez műanyag vagy fém iparvágányt használnak. A fém több szempontból is jobb - tűzálló, ellenálló az agresszív tisztítószerekkel, ellenáll a szélsőséges hőmérsékletig és meglehetősen tartós.

 

A garázs belső kialakításának funkciói a tervezés és a falvédelem. A belsőépítészethez szükséges anyag kiválasztásakor ne feledje, hogy tartósnak, megbízhatónak és esztétikusnak kell lennie.

 

Mennyezeti dekoráció
A mennyezet gyakran ugyanazon anyagból készül, mint a falak. Festhető, vakolattal bevonható, deszkákkal vagy béléssel burkolható. Használhat másfajta anyagot is, és készíthet mennyezetet gipszkartonból vagy profilozott lemezből.


padlóburkolatok
A garázsban a padló hatalmas terhet hordoz. Maga az autó mellett ellenáll a nehéz berendezéseknek. Ugyanakkor a javítási munkák során a padlót súlyos mechanikai igénybevételnek kell kitenni. Ezért a padlóra nagyon magas követelményeket támasztanak.

beton
A legelterjedtebb lehetőség a beton öntés. Beton esztrichhez nagy szilárdságú betont használnak. Gyakran egy esztrich válik alapjául egy adott díszítő anyag lerakása. De egy műszaki garázsban a betonpadló meglehetősen logikusnak tűnik.

 

A fa
A fapadlók ideiglenes, gazdaságos bevonatként a garázsban lerakhatók. A fa nincs nagy kopásállósággal, így gyorsan elveszíti eredeti tulajdonságait. A falemezek nem csak deformálódnak az autó és a nehéz gépek súlya alatt, hanem mindenféle gépjármű-folyadékot felszívnak, amelyek gyakran a garázsban szivárognak. De egy kis garázsban, amelyet nem javításra szántak, a fapadló sokáig tarthat - kb. 5 évig.

 

Ömlesztett padló
A cement alapú ömlesztett padló tulajdonságai hasonlóak a beton esztrich jellemzőihez. Az ömlesztett keverékek azonban nedvességállóbbak, mint a beton, és nem szívják fel a szennyeződést. Műszaki mutatóik szempontjából általában nagyon vonzóak. Mínuszként megemlíthetjük egy ilyen bevonási lehetőség magas költségeit. Az ömlesztett padló nedves betonnak tűnik, és az autótulajdonosok, akiket a padló fényes fénye bosszant, további dekoratív anyaggal borítják.

 

Porcelán csempe
A garázs padlóját speciális, fokozott szilárdságú és csúszásgátló felületű kerámia rétegekkel lehet lefedni. Ez a lehetőség nagyon praktikus. Ugyanakkor vonzó formatervezési lehetőséget nyújt a helyiség számára, mivel különféle színválasztékban létezik. A kerámia bevonat azonban repedhet, és a csempék közötti varratok elnyelik az üzemanyagot és a kenőanyagokat.

A padló megválasztását számos tényező figyelembevételével végzik, például a garázs elrendezésére elkülönített költségvetés nagyságát, a garázsban elvégzendő munka mennyiségét, az autótulajdonos esztétikai preferenciáit stb.


kapu
A garázs különleges funkcióval rendelkezik. Ki kell választani a kapu számára a legjobb megoldást, amely teljes mértékben megfelel a tulajdonos műszaki és esztétikai követelményeinek.

hinta
A legegyszerűbb típusú garázskapu. A hintaszövetek tartós fémből készülnek, és megbízható kerettel vannak megerősítve. Az ajtót általában az egyik szárnyban készítik el, így a garázsba be- vagy kijárat nélkül nyithatja meg a kaput.

 

visszapattanás
A behúzható mechanizmus nagyon kényelmes. Ezzel az ajtólap a garázs melletti épület kerítésének vagy falának mentén oldalra tolódik. Ezt az opciót általában akkor használják, ha a telek bejáratánál elhelyezkedő garázs épületeket rendeznek.

 

emelő
Egyajtós szerkezetek, amelyek a garázs mennyezete alatt emelkednek fel. Kiváló lehetőség kis garázshelyiségekhez. De az ilyen kapuk emelési vonalát figyelembe kell venni, amikor megfontolják a garázs belső elrendezését, hogy azok ne érjenek a lámpákhoz vagy a mennyezeti burkolathoz.

 

szekcionált
Az emelés elvén működnek, de a nyílásnál szakaszokra vannak felosztva és a mennyezet alá hajtva. Rugómechanizmus segítségével mozognak a vezetőkön.

 

árnyékolók
A kapu kényelmes és olcsó változata, amely nyitott helyzetben dobozba hajtható a nyílás felett. A redőnyöket telepítse a védett területen lévő garázsokba, mivel az ilyen típusú kapuk könnyen megrepedhetnek.

 

szellőzés
A garázsban jó szellőztetéssel kell rendelkeznie. Ellenkező esetben kellemetlen autós szagok halmozódnak fel benne. A szellőztetés legegyszerűbb és legésszerűbb módja két szellőzőnyílás készítése a bejárati kapu mindkét oldalán alacsony magasságban, és további két szellőzőnyílás készítése a szemben lévő falon, magasan a mennyezet alatt.

világítás
A művilágításnak elegendő fényt kell biztosítania a javításhoz. A helyiség munkaterületének különösen jól meg kell világítania. A garázs modern tervezési ötletei többszintű világítás jelenlétét sugallják, ideértve a felső lámpát, az oldalsót és egy hordozható világítótestet.

 

Tároló rendszer
A garázsban sok olyan tárgyat kell tárolnia, amelyekkel az autó gondozása lehetséges. Az összes felszerelést úgy kell elrendezni, hogy a helyiség rendben legyen, és hogy semmi ne veszélyeztesse az autó és a garázsban tartózkodó emberek biztonságát.

A garázstartozékok tárolásának megszervezésének legjobb módja a speciális, kész állványok beszerelése. Ma különböző méretű állványokat vásárolhat. A lényeg az, hogy előzetesen átgondoljuk, pontosan mi legyen a tárolórendszer mérete és polcszáma.

 

Polcok helyett tárolórendszert készíthet a falra szerelt polcok készletéből. Ez az opció csak megbízható, erős falakkal rendelkező, megfelelő felülettel rendelkező garázsokhoz alkalmazható. Polcok vagy állványok felszerelésekor ne feledje, hogy legalább 1 méter távolságot kell tartani tőlük az autóig.


Polcok és állványok a garázs belsejében

A tárolórendszer perforált panelekkel is kiegészíthető. A garázs ilyen felszerelése egy falpanel horgokkal és szerszámok rögzítésével, munkaruhákkal, tömlőkkel, kötelekkel és még sok mással. Ha a panelt megbízható tartóhoz rögzíti, ez kiváló megoldás gumiabroncsok, kerekek és kerékpárok tárolására.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://garazsberendezesekitt.blog.hu/api/trackback/id/tr2316611006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása