Garázs berendezések

garázsberendezések

Mikből áll a modern garázsberendezés?

2022. március 04. 12:19 - István alkatrészek

Mikből áll a modern garázsberendezés?

Egy, a ma szokásos elvárásoknak megfelelő garázs műszaki felszereltsége lényegében nem sokban tér el egy autószerelő műhely felszereltségétől. A különbség mindenekelőtt csak annyi, hogy míg egy autószerelő műhelyben professzionális, ipari felhasználásra szánt eszközök vannak, addig egy garázsberendezés általában túlnyomó részt barkács célra gyártott eszközökből áll, és természetesen vannak olyan berendezések, ill. szerszámok, amelyek a legtöbb autószerelő műhelyben megtalálhatók, a garázstulajdonosoknak viszont csak egy kis része szán rájuk pénzt, ill. érzi egyáltalán a hiányukat.

Ezzel együtt tudjuk, hogy előfordul pl. olyan is, hogy valaki esztergagépet tart a garázsában – amely helyzet egy tipikus autószerelő műhely számára irigylésre méltó – mert egyrészt szeret ilyen komoly szinten barkácsolni, másrészt pedig ezáltal bizonyos esetekben az autójának és akár a háztartási gépeinek a szervizköltségeit is csökkenteni tudja egyes egyszerű felépítésű, de kereskedelemi forgalomban csak aránytalanul magas áron beszerezhető alkatrész legyártása által.

Miből áll ma a korszerű garázsberendezés egy barkácsolni szerető és az autójával is komolyabban törődő ember esetében Magyarországon? Ebben az írásomban felsorolok néhányat az ebbe a kategóriába tartozó eszközök és berendezések közül.

A kellemes barkácshangulat megteremtése, egy garázs vagy műhely otthonossá tétele szempontjából talán a legfontosabb berendezési tárgy a szerszámos szekrény. Akinek ilyenje van, az sokkal jobban „nyeregben” érzi magát a szerszámai és a rá váró szerelési feladatok között, sokkal otthonosabban mozog műhelyként is használt garázsában, és sokkal jobban biztonságban érzi (és tudja) szerszámait, mint aki csak egy, a falra erősített deszkába vert szögekre akasztva tartja őket (bár nem tagadom, hogy az utóbbinak is megvan a maga „romantikus” hangulata).

A fentivel szemben nem annyira az otthonosság, mint inkább a praktikum témájához kapcsolódik a szerszámosláda, amely ideális esetben csak kiegészítője szerszámos szekrényünknek, és kifejezetten az autónk szereléséhez gyakran használt szerszámokat tartjuk benne (és akár tarthatjuk az autónkban is, ha szeretnénk mindig maximálisan felkészültek lenni).

Szintén a praktikum diktálja, hogy megemlítsem az emelőt, amely abszolút nélkülözhetetlen kellék, ha az ember kicsit is komolyabban törődik az autójával. Amellett, hogy színe semmilyen komolyabb javítási munkát nem lehet nélküle elvégezni egy autón, még egy kereket sem tudunk kicserélni, ha nincsen emelőnk (itt fontos megjegyeznem, hogy az autószereléshez sokkal komolyabb és biztonságosabb emelőre van szükség, mint egy egyszerű kerékcseréhez!). Autóemelők a legkülönbözőbb igényeknek és anyagi lehetőségeknek megfelelő változatban kaphatók.

Ha már a kerekeknél tartunk, van, amikor nem olyan nagy a baj, hogy cserélni kell őket, hanem elegendő, ha csak a guminyomás kérdését rendezzük. Ezt ugyan többnyire megtehetjük benzinkutaknál is, de van, hogy a garázsunkban ereszt le a gumi, és ma már egy kellően nagy teljesítményű, adott esetben 12V-ról használható, hordozható kompresszor abszolút nem számít komoly költségnek.

A gumik felfújásánál ugyan némileg bonyolultabb, de szintén házilag is elvégezhető művelet még az olajcsere, amelynek kivitelezhetőségéhez előnyös, ha a garázsberendezés része nálunk egy olajleeresztő tálca is. Ennek használata által megkímélhetjük magunkat attól a kellemetlenségtől, amely sok embert eltántorít e művelet otthoni elvégzésétől és ezáltal nem kevés (egy ilyen tálca áránál jóval több) pénz megspórolásától: garázsunknak, a ruházatunknak és Isten tudja, még mi mindennek az összeolajozásától...

A fentiekhez képest még valamivel komolyabb, több tapasztalatot igénylő munkák elvégzéséhez használható, rendkívül praktikus berendezés a hegesztőgép. Két elterjedt fajtája van: az elektromos elven működő ívhegesztő és a gázpalackról működő lánghegesztő gép. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyekbe most nem megyek bele, de tény, hogy a leggyakrabban előforduló hegesztési feladatokoz mindkettő megfelel. Egy hobbi célú ívhegesztő gép már néhány tízezer forintért beszerezhető.

 A fentieken túl még számtalan „ötletem” van arra, hogy hogyan lehet egy garázs felszereltségét gazdagítani, de a cikk terjedelmi korlátai miatt csak az általam legfontosabbnak tartott néhány eszközt említette meg. Amennyiben Ön garázstulajdonosként ezek közül valamelyikkel még nem rendelkezik, bízom benne, hogy a fentiek alapján könnyebben átlátja majd, hogy melyiknek a beszerzésétől mit várhat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://garazsberendezesekitt.blog.hu/api/trackback/id/tr5917771822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása